środa, 30 listopada 2011

placki na miodzie

Sernik gotowany

Autorem artykułu jest Justyna Słopień



Dzisiaj proponuję placki na miodzie przełożne gotowanym serem. Fajne i może trochę zapomiane ciasto.

Składniki na placki:

4 szkl mąki,

3 łyżki śmietany 18%,

1 szkl cukru,

1 łyżeczka sody,

2 jajka,

6 dag margaryny,

2 łyżeczki miodu,

Jajka ubijamy z cukrem, w tym czasie rozpuszczamy w garnku miód z margaryną. Wszystkie składniki łączymy razem, a więc sypiemy na stolnicę mąkę, sodę, dodajemy śmietanę, ubite jaja i rozpuszczoną margarynę. Ciasto dzielimy na 4 części i pieczemy 4 placki w temperaturze 180 º C przez ok. 20 minut.

Składniki na masę serową:

1 kg sera mielonego,

6 dag mąki ziemniaczanej,

2 szkl cukru,

1 jajko,

1 cukier waniliowy,

1 margaryna,

Wrzucamy do garnka ser, cukier, jajko, margarynę, cukier waniliowy i mieszamy aż się zagotuje. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie mleka i dodajemy do sera, mieszamy i chwilę gotujemy.

Przekładamy placki ciepłym serem, nie gorącym.

Smacznego.

---

Zapraszam na www.gotujemyipieczemy.blogspot.com


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz